Bazylikata

Bazylikata, inaczej Lukania, to region w południowych Włoszech o powierzchni 9992 km², 620,2 tys. mieszkańców i stolicą w Potenza (67,1 tys. mieszkańców). Gęstość zaludnienia 62 osób na km². Graniczy z Apulią, Kalabrią i Kampanią. Choć jest stosunkowo niewielkim regionem to posiada dostęp do dwóch mórz: Jońskiego i Tyrreńskiego. Wybrzeże Jońskie to lasy piniowe i pachnące gaje eukaliptusowe rosnące wzdłuż szerokich piaszczystych i kamienistych plaż. Metaponto i Policoro to najbardziej znane kurorty tego wybrzeża. Zatoka Policastro u wybrzeży Morza Tyrreńskiego to z kolei wysokie i strome nabrzeża, małe ukryte plaże i krystalicznie czyste wody. Na obszarze Bazylikaty dominują tereny górzyste (Apeniny Południowe, Dolomity Lukańskie) i pagórkowate.

W skład Bazylikaty wchodzą 2 prowincje: Potenza (stolica regionu) i Matera. Szczególną uwagę zwraca Matera, idealnie zachowane skalne miasto, z położonymi na obrzeżach, na wzgórzach, wśród skał domami, tzw. sassi. Do lat 50-tych mieszkali tam normalnie ludzie niemal jak jaskiniowcy, jednak zostali wysiedlenie z uwagi na skrajne warunki życia – brak wody, kanalizacji, itd. Dzisiaj Matera stanowi niezwykłą atrakcję turystyczną, jest miejscem organizacji międzynarodowych szczytów Państw a także doskonałą scenerią do produkcji filmowych z uwagi na idealnie zachowane zabytkowe mury domów. W filmie „Pasja” Mela Gibsona doskonale udawała Jerozolimę z czasów Chrystusa. Matera to miejsce w któym trzeba być, spacer antycznymi uliczkami, niejednokrotnie po dachach domów, to niesamowite przezycie i przeniesienie się w zupełnie inny wymiar, szczególnie polecamy zwiedzanie wczesną wiosną z uwagi na brak turystów i możliwość nocowania za rozsądne kwoty, nawet przy samej starówce.

Kuchnia: Podstawą tutejszej kuchni są apetyczne kiełbasy wieprzowe, takie jak lucanica, pezzenta czy cotechinata, ale również świeży makaron przyrządzany z twardej pszenicy i wody. Jednak najbardziej charakterystyczne dla kuchni Bazylikaty są ostre papryczki peperoncino dodawane do niemal każdej potrawy. Posiłek kończy się tutaj albo pikantnym serem, jak provolone lub słodkim smakołykiem z dużą ilością miodu. Bardzo znane i cenione w całych Włoszech jest lokalne, gorzkie Amaro lucano, doskonałe po obfitym posiłku.

Wino: najsłynniejszym winem regionu Bazylikata jest czerwone wino Aglianico del Vulture.

Atrakcje Bazylikaty: wędrówki górskie, szlaki rowerowe, narty, Matera, Zatoka Policasto, park archeologiczny Metaponto, Maratea zwana „perłą morza Tyrreńśkiego” wraz z figurą Chrystusa Zbawiciela.