Północna Italia poza utartym szlakiem – druga edycja 2023

Niezwykłe włoskie podróże bocznymi drogami po Północnej Italii – kolejna, wzbogacona edycja już we wrześniu! To niezapomniana podróż po świecie wina (8 degustacji u właścicieli butikowych winnic), włoskiej kuchni (najwyższej jakości różnorodne posiłki), zabytków i nade wszystko pięknej o tej porze roku przyrody. Podczas tej ekskluzywnej podróży będziecie nocować w niezwykle ciekawych miejscach w komfortowych warunkach, z pokojami zamkowymi włącznie. Spróbujecie najlepszych włoskich win w odpowiednich ilościach😊, dowiecie się najważniejszych informacji o zwiedzanych regionach, zdobędziecie dużo wiedzy winiarskiej przekazywanej osobiście przez właścicieli winnic, skosztujecie wiele regionalnych przysmaków jakości premium. Podczas każdej wizyty w winiarni będziecie mieli możliwość zakupu bezpośredniego win w specjalnej cenie, które przywieziemy Wam potem naszym busem do Polski, do domu😊 Tego nie doświadczycie nigdzie indziej a wrażenia z wycieczki będą bezcenne:) Jeśli kochasz najlepszej jakości wino, wyśmienitą kuchnię, zabytki i południową przyrodę, nie może Cię z nami zabraknąć!Plan ogólny: odbieramy Was z lotniska w Wenecji w poniedziałek 25.09.2023 o godz. 9.30 , zwiedzamy 5 regionów północnej Italii (urokliwe i mało znane miejsca spoza oficjalnych przewodników), zgodnie z poniższym planem, następnie ostatniego dnia w sobotę 30.09.2023, po zwiedzaniu urokliwego Conegliano i degustacji najlepszego Prosecco Valdobbiadene, odwozimy Was na lotnisko do Wenecji ok. godz. 18.00.
Dzień I (poniedziałek 25.09.2023) – odbiór z lotniska w Wenecji, Laguna Marano (starożytna Wenecja), agroturystyka i winnica Albafiorita w regionie Friuli (Wenecja Julijska).Friuli to najbliższy granicy z Austrią a jednocześnie nieodkryty (poza tłumnymi kurortami Adriatyku jak Bibione czy Lignano) urokliwy region z odrębnym lokalnym językiem friulijskim. Co ciekawe region ten ponad 100 lat temu był we władaniu austriackim.Program dnia:
  1. Odbiór turystów z lotniska w Wenecji ok. godz. 9.30 rano.
  2. Przejazd do regionu Friuli, do nadmorskiego kurortu Lignano Sabbiadoro z krótkim relaksem na plaży a następnie przesiadamy się na łódź motorową  i wyruszamy na niesamowitą podróż w czasie na Lagunę di Marano u ujścia rzeki Stella, gdzie w pięknej naturalnej scenerii rezerwatu przyrody popłyniemy na małą wysepkę, na której zjemy wyjątkowy lunch ze świeżych ryb w tradycyjnym domku rybackim casone, oczywiście nie zabraknie też lokalnego wina, piwa a także mocnej grappy na zakończenie😊.
  3. Następnie ok. godz. 17.00 przemieszczamy się do pobliskiego gospodarstwa agroturystycznego Albafiorita w miejscowości Latisana, gdzie zakwaterowujemy się w pokojach.
  4. O godz. 19.30 zwiedzamy winiarnię i poznajemy metody produkcji Prosecco oraz wyjątkowych białych i czerwonych win. Następnie ok. godz. 20.00 rozpoczynamy degustację win z winnicy Albafiorita, prowadzoną osobiście przez niezwykle sympatycznego właściciela Dino de Marchi. W połączeniu z winami skosztujemy w ramach kolacji, najwyższej jakości lokalnych specjałów: serów, wędlin (w tym szynka San Daniele), oliwek, a także na ciepło specjalności regionu tzw. fricco, czyli zapiekanki serowo – ziemniaczanej. Następnie nocujemy w eleganckich pokojach agroturystyki z niezwykle komfortowymi łóżkami.
DZIEŃ II (wtorek 26.09.2023)– Chioggia czyli mała Wenecja, kraina Lambrusco i octu balsamicznego w regionie Emilia – Romania.

Tego dnia będziemy w dwóch regionach: Veneto ze stolicą w Wenecji oraz Emilia – Romania ze stolica w Bolonii. My jednak będziemy poruszać się bocznymi drogami i poznawać wyjątkowe miejsca, bez tłumu turystów.

Program dnia:
  1. Pyszne i niezwykle bogate śniadanie o godz. 8.00 – w zależności od pogody albo w stylowym wnętrzu albo w urokliwym ogrodzie pod pergolą.
  2. Wyjazd ok. godz. 9.30 do nowego regionu Veneto (Wenecja Euganejska) do Chioggi, czyli urokliwego nadmorskiego miasteczka i portu usianego kanałami, będącego swoistą małą Wenecją bez tłumu turystów. Tu mamy czas wolny (ok. 3,5 h) na swobodne zwiedzanie, zapuszczanie się w uliczki, klimatyczne bary przy kanałach oraz indywidualny posiłek.
  3. Ok. godz. 14.30 wyruszamy do krainy wina Lambrusco i tradycyjnego octu balsamicznego a konkretnie do winnicy Garuti, gdzie docieramy ok. godz. 17.00 Tutaj zwiedzamy winnicę i poznajemy metody produkcji najwyższej klasy Lambrusco z odmian winogron Sorbara i Salamino di Santa Croce oraz udajemy się na zwiedzanie produkcji tradycyjnego octu balsamicznego na poddaszu budynku, co jest samo w sobie niezwykłym przeżyciem. Następnie degustację dla nas poprowadzi syn właścicielki winnicy –  Allesio, a towarzyszyć nam będą wyborne wędliny, najlepszy parmezan z gór Apenin Modeńskich no i oczywiście prawdziwy ocet balsamiczny.
  4. Po degustacji, ok. godz. 21.00 udajemy się do stylowych pokoi agroturystyki rodziny Garuti.
DZIEŃ III (środa 27.09.2023) – piękne wzgórza Oltrepo Pavese, degustacja z brunchem w plenerze, wspaniałe wina piemonckie.

Tym razem udamy się do mało znanego obszaru winiarskiego w Lombardii oraz do sławnego Piemontu, aby delektować się przepięknymi, usianymi winnicami wzgórzami, wspaniałym winem i pysznymi przekąskami.

Program dnia:
  1. Po śniadaniu ok. godz. 9.30 przemieszczamy się do kolejnego regionu Lombardia, a konkretnie do mało znanego regionu winiarskiego usianego pięknymi wzgórzami Oltrepo Pavese, do jeszcze mniej znanego, niemal opuszczonego miasteczka Mornico Losana.
  2. Zwiedzamy miasteczko w towarzystwie właściciela winnicy Piccinini – Matteo. Zobaczymy tu ciekawostkę w postaci tzw. willi holenderskich (do wynajęcia) oraz miejscowy zamek przerobiony na hotel.
  3. Ok. godz. 13.00 udajemy się na plenerową degustację win Piccinini, połączoną z tzw. brunchem w postaci zimnych i ciepłych przekąsek.
  4. Po degustacji, ok. godz. 15.00 wyruszamy przez malownicze wzgórza do kolejnego, tym razem znanego z wielkich win (Nebbiolo, Barolo) regionu Piemont dokładnie do małego, urokliwego miasteczka Govone.
  5. Tutaj udajemy się na zwiedzanie miasteczka i zamku na wzgórzu a następnie na godz. 18.30 na degustację prestiżowych win z winnicy Ponchione, którą poprowadzi dla nas właściciel Maurizio. Oprócz wspaniałych win t.j. Nebbiolo, Roero, Alba Rossa nie zabraknie też doskonałych przekąsek w postaci zimnej płyty.
  6. Po degustacji, ok. godz. 20.30 udajemy się na nocleg do położonej w pobliżu agroturystyki.
DZIEŃ IV (czwartek 28.09.2023)  – Piemontu ciąg dalszy, Jezioro Garda, kolacja z winnicą Mingazzini.

Dzisiaj żegnamy się z Piemontem, następnie poznamy inne oblicze Lombardii w postaci pięknego, średniowiecznego miasteczka i wrócimy do Emilia – Romania, gdzie ugości nas po królewsku winnica Mingazzini:)

Program dnia:
  1. Po śniadaniu, o godz. 9.00 wyruszamy do kolejnej, położonej wśród malowniczych wzgórz obszaru winiarskiego Langhe, winnicy piemonckiej Fabio Perrone, słynącej ze wspaniałych słodkich win Moscato D’Asti, wytrawnych czerwonych Nebbiolo a także „prawdziwego” włoskiego szampana Alta Langa. Tam odbędzie się degustacja prowadzona przez właściciela Fabio z lokalnymi przekąskami.
  2. Ok. godz. 11.30 wyruszamy w kierunku Jeziora Garda w regionie Lombardia, gdzie udajemy się na zwiedzanie średniowiecznego miasteczka za murami – Sirmione, położonego na cypelku i oblanego dookoła wodami jeziora. Tu mamy czas wolny (2h) i każdy może samodzielnie eksplorować wąskie uliczki a także przekąsić coś ciepłego oraz lody, których wybór tu przyprawia o kolorowy zawrót głowy.
  3. Ok. godz. 16.30 udajemy się w drogę do regionu Emilia – Romania, do niezwykłego średniowiecznego miasteczka malarzy i murali a do tego bez turystów – Dozza, gdzie zakwaterowujemy się w apartamentach. Następnie pieszo udajemy się do położonej w pobliżu, na szczycie wzgórz z piękną panoramą restauracji, gdzie czeka na nas 4 – daniowa, wykwintna obiado – kolacja, w towarzystwie kilku butelek win z winnicy Mingazzini, o których opowie nam z pasją przemiła właścicielka winnicy Rosella.
  4. Po degustacji, w późnych godzinach nocnych i dobrych nastrojach udajemy się z powrotem do Dozzy na nocleg.
DZIEŃ V (piątek 29.09.2023)  – Dozza ciąg dalszy, popołudnie na zamku Castello di Roncade.

Pożegnanie z Emilią – Romanią i powrót do Veneto, gdzie spędzimy wyjątkowy czas w zamku barona Ciani Basseti, w jego ogrodach i piwnicach.

Program dnia:
  1. Rano po śniadaniu, ok. godz. 9.30 zwiedzamy malutkie miasteczko, podziwiając artystyczne murale na ścianach budynków oraz zaglądamy do piwnic zamku, w których swoje miejsce ma również nasza winnica Mingazzini.
  2. Ok. godz. 12.00 wyruszamy na północ do regionu Veneto (Wenecja Euganejska) do miasteczka Roncade, w którym mieści się zamek Castello di Roncade, będący jednocześnie winnicą. W miasteczku udajemy się najpierw na pyszną pizzę do lokalnego baru a potem wjeżdżamy na dziedziniec zamkowy, gdzie zakwaterujemy się w pokojach.
  3. Ok. godz. 16.00 udajemy się w towarzystwie Emiliany na zwiedzanie tej nietuzinkowej rezydencji, poznając jej dokładną historię. Udajemy się też do robiących wrażenie piwnic zamkowych, pełnych przedniego wina. Potem delektujemy się w czasie wolnym (2h) pięknym ogrodem i wnętrzami oraz odpoczywamy po dłuższej podróży tego dnia.
  4. O godz. 19.30 udajemy się na degustację win Castello di Roncade połączoną z wyborną kolacją oraz na nocleg w wykwintnych pokojach wieży zamkowej.
DZIEŃ VI (sobota 30.09.2023)  – kraina najlepszego Prosecco Valdobbiadene i średniowieczne Conegliano.

To już ostatni dzień włoskiej podróży lecz nie mniej ciekawy od pozostalych. Pozostajemy w Veneto, eksplorując przepiękne winiarskie tereny wzgórz Valdobbiadene.

Program dnia:
  1. Po wczesnym śniadaniu, o godz. 9.30 wyruszamy na wzgórza Valdobbiadene, gdzie produkuje się najlepsze Prosecco. Po przejechaniu trasy widokowej „strada del prosecco” udajemy się na krótką degustację Prosecco Valdobbiadene do jednej z tamtejszych winiarni.
  2. Docieramy do urokliwie położonego miasteczka Conegliano, które zwiedzamy w czasie wolnym. To czas na przekąszenie czegoś ciepłego przed odlotem oraz na pamiątkowe zakupy.
  3. Ok. godz. 17.00 udajemy się na lotnisko w Wenecji, gdzie niestety musimy się już pożegnać z naszymi turystami☹
  4. Teraz już tylko wspomnienia i ilość zebranych wrażeń, która pozostanie z nami na długo, co najmniej do następnego wspólnego wyjazdu😊

Uwaga! Wszyscy klienci korzystający z naszych usług turystycznych, aby pozostać ze słoneczną Italią na dłużej, otrzymują od firmy specjalny rabat 20% na jednorazowe zakupy w sklepie Mercatino – tutto italiano po powrocie do Polski oraz rabat stałego klienta w wysokości 10% na zawsze😊

Ponadto w każdej winiarni, którą odwiedzimy będzie można zakupić bezpośrednio wina, które Państwu posmakują – miejsca w aucie na pewno wystarczy  a transport jest oczywiście gratis😊

www.mercatino.com.pl

Serdecznie zapraszamy – podróżuj razem z Mercatino – więcej niż włoskie delikatesy! Buon viaggio!

*Cena wycieczki jest ceną brutto z możliwością wystawienia FV, również na szkolenie. Cena zawiera: przejazd, ubezpieczenie podróżne, noclegi w pokojach 2-osobowych ze śniadaniami (dopłata do pokoju 1-osobowego to 30 € za noc), 8 degustacji winiarskich, 3 kolacje w postaci zimnej płyty, 1 obiado – kolacja czterodaniowa na Wzgórzach Imolskich, 3 lunche / obiady: rybny w domku rybackim, na winnicy Piccinini w Lombardii oraz pizza w Roncade. Inne posiłki w razie potrzeby możliwe w ciągu dnia we własnym zakresie podczas postojów.
Szczegóły wycieczki mogą ulec zmianie wyłącznie z przyczyn od nas niezależnych . W takim wypadku poinformujemy o tym niezwłocznie.

ORIENTACYJNE MAPY WYCIECZKI PO PÓŁNOCNEJ ITALII

Szczegóły oferty

  • 25.09 – 30.09.2023
  • 6 dni, 5 noclegów
  • 5 499 zł / osoby* + koszty przelotu do Wenecji i z powrotem (od 1000 zł w zależności od aktualnej oferty linii lotniczych – lecimy wyłącznie z najmniejszym bagażem podręcznym, reszta bagażu jedzie na busie)
  • 7 + 2 kierowców / przewodników / tłumaczy
  • komfortowy 9-cio osobowy mini bus Ford Turneo Custom
  • Friuli, Veneto, Emilia-Romania, Piemont, Lombardia
Kontakt