Północna Italia poza utartym szlakiem

Włoskie podróże! Serdecznie zapraszamy na kameralną wycieczkę eno – gastro turystyczną, pełną niesamowitych widoków, zapachów i smaków. To niezapomniana podróż po świecie wina, włoskiej kuchni, zabytków i pięknej przyrody.Plan ogólny: wyjeżdżamy z Krakowa w niedzielę o godz. 6.00 rano (odbiór ostatniego pasażera), zwiedzamy 5 regionów północnej Italii (urokliwe i mało znane miejsca z poza oficjalnych przewodników), odbywamy degustacje winiarskie, smakujemy regionalną włoską kuchnię, nocujemy w ciekawych obiektach. Wracamy w nocy z piątku na sobotę, przy czym godzina powrotu jest nieznana i zależna od tego jak szybko opuścimy Italię i co będziemy chcieli jeszcze na koniec zobaczyć, gdyż niezwykłe miejsca ciągną się niemal do samej granicy z Austrią. Poza tym w końcu niedzielę mamy wolną na rozpakowanie i wspomnienia, których będzie pełna garść, więc na pewno nie będziemy się specjalnie spieszyć
Trasa z Polski przez Czechy i Austrię do regionu Friuli czyli Wenecji Julijskiej – ok. 990 kmNajbliższy granicy z Austrią a jednocześnie nieodkryty (poza tłumnymi kurortami Adriatyku jak Bibione czy Lignano) urokliwy region z odrębnym lokalnym językiem friulijskim. Co ciekawe region ten ponad 100 lat temu był we władaniu austriackim.Program dnia:
  1. Podróż z krótkimi przystankami potrwa ok. 12 godzin. Po wjechaniu do Italii, w pięknym krajobrazie alpejskim robimy postój na pierwszą włoską kawę na pierwszej stacji Autogrill , później udajemy się do tzw. miasta idealnego Palmanova na krótkie zwiedzanie. Następnie ok. godz. 18.00 dojeżdżamy do punktu docelowego, do gospodarstwa agroturystycznego Albafiorita w miejscowości Latisana, gdzie zakwaterowujemy się w pokojach.
  2. Degustacja win z winnicy Albafiorita o godz. 19.00, prowadzona osobiście przez niezwykle sympatycznego właściciela Dino de Marchi. W połączeniu z winami skosztujemy w ramach kolacji, najwyższej jakości lokalnych specjałów: serów, wędlin, oliwek, itp. Następnie nocleg w eleganckich pokojach agroturystyki.
Zwiedzanie ciekawych miejsc w regionach Friuli oraz Veneto Program dnia:
  1. Pyszne śniadanie o godz. 8.00 w zależności od pogody albo w stylowym wnętrzu albo w urokliwym ogrodzie pod pergolą.
  2. Wyjazd ok. godz. 9.00 na Lagunę di Marano u ujścia rzeki Stella, gdzie przesiądziemy się na łódź i w pięknej naturalnej scenerii popłyniemy na wysepkę, na której zjemy lunch ze świeżych ryb w tradycyjnym domku rybackim casone.
  3. Ok. godz. 14.00 przemieszczamy się do sąsiadującego bezpośrednio z Friuli regionu Veneto czyli Wenecji Euganejskiej, a dokładnie do malowniczych wzgórz obszaru Valdobbiadane, gdzie produkuje się bezapaelacyjnie najlepsze Prosecco we Włoszech. Tu zwiedzamy niezwykle urokliwe miasteczko Conegliano oraz oczywiście udajemy się na degustację prosecco do winnicy ……….(niespodzianka)
  4. Po dniu pełnym wrażeń udajemy się na kolację i nocleg do przyjemnej, niewielkiej agroturystki L’Albara, otoczonej urokliwymi Wzgórzami Euganejskimi.
Mała Wenecja, ocet balsamiczny i LambruscoProgram dnia:
  1. Po wczesnym śniadaniu (7.30) wyjeżdżamy do niezwykle urokliwego miasteczka Chioggia, które jest prawdziwą małą Wenecją ale znacznie spokojniejsze i pozbawione tłumu turystów.
  2. Kolejny przystanek to spacer po winnicy Mingazzini a następnie obiad w towarzystwie doskonałych win, który spożyjemy w plenerze w pięknej scenerii Wzgórz Imolskich.
  3. Wczesnym wieczorem docieramy do winnicy Garuti, która słynie z najwyższej jakości win Lambrusco di Sorbara oraz z produkcji prawdziwego octu balsamicznego, którą zobaczymy. W tym miejscu, po degustacji zjemy kolację oraz spędzimy noc w agroturystyce należącej do właścicieli winnicy.
Lambrusco c.d., parmezan, szynka parmeńska, PiemontProgram dnia:
  1. Po śniadaniu wyjeżdżamy do kolejnej winiarni La Piana, produkującej biologiczne wina Lambrusco ale tym razem z zupełnie innej odmiany winogron – Grasparosa. Tutaj odbywamy klasyczną poranna degustację
  2. W dobrych nastrojach po degustacji octu, udajemy się w góry Apeniny Modeńskie, gdzie zwiedzamy rodzinną wytwórnię parmezanu Santa Lucia. Dokładnie tego, którego próbowaliśmy u Garuti.
  3. Przemieszczamy się do  Parmy, gdzie w czasie wolnym ok. 2h możemy zwiedzić centrum, spróbować lokalnej kuchni oraz zakupić chyba najsłynniejszą na świecie szynkę parmeńską. Kwestia wyboru😊
  4. Po bardzo intensywnym dniu docieramy do miasteczka Govone w regionie Piemont. Tutaj zakwaterowujemy się w urokliwej agroturystyce Molino u podnóża wzgórza zamkowego i udajemy się na kolację do małego lokalnego baru Il Posto Giusto
Wina piemonckie, wzgórza obszaru Langhe Nebbiolo, jezioro Garda, winiarnia – zamekProgram dnia:
  1. Tym razem po nieco późniejszym śniadaniu udajemy się na godz. 9.30 na degustację wspaniałych win piemonckich do winiarni Ponchione, którą poprowadzi osobiście właściciel Maurizio. Potem będziemy delektować się okolicznymi widokami na wzgórza na których uprawia się szlachetny czerwony szczep Nebbiolo.
  2. Czas opuścić Piemont i wyruszyć z powrotem na północ, nad jezioro Garda, a dokładnie do położonego na półwyspie miasteczka za średniowiecznymi murami – Sirmione w regionie Lombardia. Tu w pięknej scenerii zjemy obiad.
  3. Dalej jedziemy na wschód i północ do niezwykłego miejsca, winiarni Castello di Roncade, która mieści się w zabytkowym zamku w centrum miasta o tej samej nazwie. Tu zjemy kolację oczywiście w towarzystwie wybornych win oraz zostaniemy na nocleg w luksusowych wnętrzach.
Zamek Castello di Roncade, szynka San Daniele, średniowieczne mury Venzone. PowrótProgram dnia:
  1. Po siadaniu ok. godz. 9.00 udajemy się na szybkie zwiedzania zamku i wyruszamy dalej na północ do słynącego z produkcji jednej z najlepszych włoskich szynek dojrzewających miasteczka u podnóża Alp – San Daniele. Tam odwiedzamy naszego producenta, rodzinną firmę La Glacere oraz pijemy pyszną kawę w centrum.
  2. Powoli zmierzamy w kierunku granicy austriackiej. Jednak nie możemy przepuścić okazji i nie zatrzymać się na obiedzie w ostatnim punkcie włoskiego programu, jakim jest niesamowite miasto za murami Venzone. To miejsce, w którym przenosimy się w inną epoką, tuż po przekroczeniu kamiennej bramy.
  3. Teraz został nam już tylko ostatni Autogrill w Italii, czyli stacja benzynowa z dobrą włoską kawą i dobrze wyposażonym sklepikiem, gdzie można zrobić ostatnie włoskie, ładnie opakowane zakupy. Dalej już tylko długa droga do domu, wspomnienia, rozmowy, znużenie ale jednocześnie ilość wrażeń, która pozostanie z nami na długo……
Uwaga! Wszyscy klienci korzystający z naszych usług turystycznych, aby pozostać ze słoneczną Italią na dłużej, otrzymują od firmy specjalny rabat 20% na jednorazowe zakupy w sklepie Mercatino – tutto italiano po powrocie do Polski oraz rabat stałego klienta w wysokości 10% na zawsze!Serdecznie zapraszamy – podróżuj razem z Mercatino! Buon viaggio!*Cena wycieczki zawiera: przejazd, ubezpieczenie podróżne, degustacje winiarskie z kolacjami, nocleg w pokojach 2-osobowych ze śniadaniami oraz 2 obiady: rybny w domku rybackim oraz z winnicą Mingazzini na Wzgórzach Imolskich. Pozostałe 4 obiady i inne przekąski w ciągu dnia we własnym zakresie podczas postojów. Szczegóły wycieczki mogą ulec zmianie. W takim wypadku poinformujemy o tym z wyprzedzeniem.

Mapy

TRASA KRAKÓW – GRANICA AUSTRIACKO WŁOSKA
ORIENTACYJNA MAPA WYCIECZKI PO PÓŁNCNEJ ITALII
Szczegóły oferty

  • 02.05 – 07.05.2023
  • 6 dni, 5 noclegów
  • 5 043 zł / osoby*
  • 6 + 2 kierowców / przewodników / tłumaczy
  • komfortowy 9-cio osobowy mini bus Ford Turneo Custom
  • Friuli, Veneto, Emilia-Romania, Piemont, Lombardia
Kontakt